Flytta landet till stan

Många vill lämna storstaden och flytta ut på landet. Att bo på landet är till viss del en idyll. Att komma nära naturen, kanske skaffa några djur, odla frukt och egna grönsaker och framförallt få lugn och ro. Men att bo på landet kommer att innebära andra problem som vi inte är vana vid i stan. Längre avstånd till skola, jobbet, affären och vårdcentralen samt dålig kollektivtrafik. Över lag kommer du att bli mer beroende av bilen och mer självständig från samhällets service. Sanningen är att flertalet varken kan eller vill flytta ut på landsbygden. Däremot kan delar av landet flytta in till stan.

Det går att odla i stan

Bara för att du bor i stan innebär det inte att du inte kan odla egna grönsaker och kryddväxter. Om du bor i villa med trädgård eller har tillgång till en kolonilott är det bara att gräva upp ett trädgårdsland och sätta igång. Om du föredrar en mer lättskött odling kan du gärna investera i pallkragar att odla i. Det är upp till dig vilken höjd du vill ha på pallkragarna för ditt ört- eller grönsaksland. Men det går även förvånansvärt bra att odla i balkonglådor eller krukor på balkongen såsom kryddväxter, tomater, sockerärter eller potatis för midsommarmaten. Om du till exempel odlar chili i kruka på balkongen kan den placeras inomhus över vintern tillsammans med de andra prydnadsväxterna.

Odla med frön

Oavsett om du odlar örter eller grönsaker i ett friland, pallkrage eller kruka kommer du att behöva frön. Det finns inget mer spännande och lärorikt än att odla växter från frön. De flesta frön för grönsaker eller örter kan planteras direkt i krukan eller i trädgårdslandet. Vad som är viktigt är att du skaffar kvalitetsfrön och att odla fina grönsaker med Wexthuset är en garanti att du kommer att lyckas. När du väljer att odla grönsaker med Wexthuset kommer du att kunna välja frön från ett brett sortiment av flera olika typer av tomater, gurka, chili, paprika, sallad, morötter, vitkål, broccoli, blomkål och spenat. Det är väldigt enkelt att odla grönsaker med Wexthuset som erbjuder allt du behöver, såsom utrustning, verktyg, olika typer av gödsel, fiberduk, planteringsjord, planteringskärl och mycket mer. Som kund hos Wexthuset får du dessutom poäng på allt du handlar samt fri frakt över 599 kronor.

Börja odla

När du börjar odla bör du välja enkla grönsaker eller örter till en början. Det är viktigt att du är flexibel och lär dig genom erfarenhet för att lyckas med din odling. Instruktioner för plantering av frön är många gånger inte helt korrekt så det gäller att prova sig fram, ta in råd och tips från erfarna odlare och framförallt var aktsam för järnnätterna. Frön bör inte planteras i rik jord och var noga med att inte torka ut eller övervattna dina späda plantor. Var noga med att skydda dina unga plantor från direkt sol genom att till exempel använda en fiberduk (som dessutom skyddar mot skadeinsekter). Att odla själv är ett äventyr som kommer att bjuda på både utmaningar och framgångar samt massor av kunskap. Vässa dina gröna fingrar, låt landet flytta in till stan och njut av egenodlade färska grönsaker.