Flytta ut på landet

Det pågår en trend just nu att flytta från storstaden till landet. Vad bör du förvänta dig och hur lyckas du bäst med flytten?

Lantliv

Det finns ofta ett romantiskt skimmer över att flytta ut på landet. Lite grann som att man ska få vara i sommarstugan året om eller leva i Bullerbyn. Men verkligheten ser naturligtvis annorlunda ut. Att bo på landet har en stor charm, men också stora utmaningar. Du får leva nära naturen, kan ofta ha en stor trädgård, flera uteplatser och ofta naturliga relationer till dina grannar. Lantliv innebär mycket frihet. Men det innebär också att du måste ta ett större ansvar. Strömavbrotten är mer frekventa och längre, om det händer något med huset eller bilen måste du kunna fixa lite själv. Eller i alla fall veta vem du ska vända dig till. Du kommer att märka av både snön, stormar och regnet på ett mer markant sätt. Samtidigt är en del av det romantiska skimret sant. Om du bara klarar det första året kommer du att uppleva mycket av lantlivets fördelar. Ett tips är att läsa tidningen Land för att bättre förstå hur det är att leva på landet.

Hitta ditt hus

På landet bor man primärt i eget hus med en större tomt och garage. När du letar hus är det smart att utgå från renoveringsbehovet, din ekonomi och tid. Intresset för ödehus är väldigt stort just nu, men att flytta till ett ödehus för att bo i det är en gigantisk utmaning. Om du har mycket pengar och mycket tid kan du satsa på ett ödehus eller ett hus med stora renoveringsbehov. Behöver du däremot jobba heltid eller om ni har barn, så är det klokare att ta ett lite större lån och få ett fungerande hus från början. Att renovera tar mer tid än planerat och kostar alltid mer pengar än vad du beräknade från början. Om du är hantverkare, väldigt intresserad av att renovera ett hus eller är skicklig på praktiska saker kan du köpa ett renoveringsobjekt. Om ni har hittat ett drömhus som är billigt ute på landet kan ni också renovera det under en längre tid. Ni kan bo i ett mindre hus på tomten eller i närheten medan ni renoverar upp huset. När ni letar bostad är det också smart att tänka igenom vilket slags liv som ni vill leva. Vill ni ha djur? Snöskotrar, fyrhjulingar eller andra fordon? Finns det garage, stall och nog med mark? För att kunna ha hagar till hästarna eller för att kunna bygga en rolig BMX-bana till barnen? Om du vill odla bör du ha plats för både växthus, potatisland, och gärna en trädgård med buskar och träd som redan bär frukt och bär.