Fördelar med att bo på landet

Allt har sina för- och nackdelar, även lantlivet. Vad finns det för fördelar med att bo på landet?

Leva nära naturen

Det pågår en flyttvåg till landsbygden. En vanlig anledning till att vilja bo ute på landet är att få leva nära naturen. Att bara kunna öppna dörren och se träd, ängar, sjöar, havet eller bergen i fjärran. Det är lätt att komma ut i naturen när du bor på landet. Det finns ofta mysigast skogsvägar och stigar att gå på. Förutom att du både kan se ekorrar, harar, rävar och andra djur inne på din tomt.

Friheten

Lantliv och frihet hör ihop. Du har ofta en större tomt, kan ha djur och har plats för olika intressen. Det är också skönt att kunna träna med bandet klockan 22 på kvällen utan att vara orolig att störa grannarna med vare sig trummor eller saxofonsolon. Förutom att du också har friheten att kunna gå ut i morgonrock klockan 11 på förmiddagen och ta en kopp kaffe, utan att någon ser dig.

Lugn och ro

Att bo på landet behöver inte betyda att du lever ett stillsamt liv, tvärtom händer det mycket i byar. Människor som bor på landet är ofta aktiva med olika intressen, djur och så behöver de sköta om trädgård och bostad. Men du kan också bara sitta i tystnaden och lyssna på fågelsång. Att lyssna till naturens egna ljud är mycket rofyllt.

Barnen får växa upp på landet

En uppväxt på landet är något speciellt och skapar ofta lugna individer. Det finns fortfarande många mindre skolor kvar ute på landsbygden. Vilket är tryggare och vänligare för barn än stora skolor i större städer.

Det är billigt

För priset av en etta i Stockholms innerstad kan du få ett relativt stort hus ute på landet. Förvisso måste du ta hand om ditt hus, men du kan bo riktigt billigt. Ett stort hus, flera uthus, garage och till det en härlig trädgård utan att det kostar för mycket. Du kan också använda din gård för att tjäna pengar. Om du har ett stall kan du hyra ut stallplatser. Du har nog med plats för att driva en hundkennel. Eller så upplåter du din lagård till att vara husbilsgarage till folk som vill ha husbilen under tak vintertid.