Njut av livet i villa utan oro

Det är mycket som är spännande och roligt när du blir med villa för första gången, men det finns även rädslor för mycket jobb och för vad som ska hända när oväntade saker sker. Det kan dessvärre bli väldigt dyrt om något händer villan, med allt från läckor till bränder, så oron är inte obefogad. Men det finns saker du kan tänka på i förebyggande syfte, som gör att du sedan kan släppa oron lite och i stället fokusera på det roliga med att ha villa.

Vissa oväntade händelser kan du tyvärr inte påverka särskilt mycket. Du kan visserligen förebygga genom ett bra underhåll av villan, inbrottslarm och brandlarm, men det går inte att undvika alla onda ting. Med en bra villaförsäkring kan du ofta få hjälp vid till exempel vattenskador, brand eller skadedjur. Vad villaförsäkringar täcker och vad de kostar skiljer sig åt, så se till att jämföra ordentligt. Med rätt villaförsäkring får du den ekonomiska fallskärmen du behöver för att slippa bekymra dig för att inte ha råd om olyckan skulle vara framme.

Njut av tomten

När du ordnat tryggheten med hjälp av olika larm och villaförsäkringar, kan du börja njuta av villalivet ordentligt. Oavsett hur du har valt att bo, så kommer du vilja planera din trädgård väl. Tänk ut vilka typer av områden du vill ha på din tomt. Om du vill ha altan, sittplats på tomten eller damm. Ta även i beaktning när olika blommor blommar så att du får en levande trädgård året om. Om du bor i villakvarter kan insynsskydd vara skönt om du vill skärma av och vara osedd i trädgården. Har du valt att flytta ut på landet kan du njuta av naturen och lugnet, även om det innebär en del arbete med eventuella odlingar och djur. Alla har dock inte flyttat till villa för att ha sina egna odlingar och få utlopp för sina gröna fingrar. Det är meningen att du ska njuta av tiden i trädgården så var realistisk. Är du ingen trädgårdsfantast så håll det enkelt och gör trädgården så underhållsfri som möjligt.

Samla familj och vänner på grillfest

Något ganska oslagbart på sommaren är grillfest på tomten med vännerna eller familjen. Där kan ni sitta långt in på natten om du ordnat med kvällsbelysning, filtar, myggavskräckare och eventuellt en infravärmare när solen har gått ner. Tanken är att ni alla ska ha det så trevligt som möjligt, utan stress eller för mycket arbete. Så knytkalas eller att var och en tar med det de själva vill grilla, är ofta en bra idé. Då räcker det att förbereda lite bröd, sallad och någon potatisrätt som en bas som alla kan ta av.

Du väljer vilket villaliv du vill leva

En del ser villalivet som mycket jobb, och du har säkert hört någon säga att när man har villa finns det alltid saker som måste göras. Det kan dessvärre avskräcka många. Och visst finns det saker som måste underhållas och repareras, men många väljer också att ta på sig extra ”jobb” i hemmet för att göra det extra mysigt. Sådant extra jobb väljer du själv om du vill utföra. Om du är nöjd med huset som det är och inte känner behovet av att ständigt uppdatera det, så njut i stället i lugn och ro av det du redan har.