Investera och spara pengar trots snäv budget

Sparande och investeringar är nyckeln för att kunna nå ekonomisk framgång. Men det är lättare sagt än gjort. Det är inte helt enkelt att spara och investera pengar när budgeten är väldigt snäv. Men det är inte sällan så att det går att skruva på något för att lyckas få några kronor över som kan gå till ett sparande. För att öka inkomsterna är det en bra idé att sälja saker som inte längre används. Att sälja guld är exempelvis väldigt enkelt och smidigt. Du behöver inte ens lämna huset för att sälja guld. Andra saker som du kan sälja är kläder och fritidsprylar som bara ligger i förrådet. Det är värt att testa att sälja allt du har av värde som du inte använder.

Minska utgifterna

När du ska försöka göra utrymme för sparande är det bra att undersöka dina utgifter och inkomster. Om du vill investera pengar men inte har utrymme för det måste du antingen öka dina inkomster eller minska dina utgifter. Du kan även göra en variant av båda. Det är dock enklare att försöka minska på utgifterna än att öka inkomsterna. Att få löneförhöjning är inte alltid det enklaste. Börja med att skriva ner en månads utgifter, både stora och små. Gå igenom varenda köp och rannsaka dig själv om det var ett nödvändigt köp eller något som du hade kunnat klara dig utan. Om du har lån med hög ränta kan du försöka baka ihop alla dina lån till ett med en bättre ränta. Det kan ha stor betydelse för månadskostnaden.

Allt sparande är bra

Det är inte enkelt att spara pengar idag. Företag kämpar stenhårt för att få tag i just dina pengar. De gör allt för att locka dig till att köpa något. Du kanske tänker att småpengar inte kommer att göra någon skillnad men det gör faktiskt en enorm skillnad. Många bäckar små blir till slut till en stor å. Om du hoppar över ett eller två småköp kan du helt plötsligt ha 100 kronor över som du kan använda för att spara i en indexfond på börsen. Försök att sänka tröskeln för sparandet och motivera dig att avstå vissa köp. Det viktigaste av allt innan du börjar att investera pengar på börsen är att ha en buffert på ungefär två eller tre månadslöner efter skatt.

Månadsspara på börsen

Om du inte är insatt i hur du bäst sparar på börsen är breda indexfonder ett bra alternativ att börja med. Då lägger du inte alla ägg i samma korg utan sprider riskerna på ett bra sätt. Det finns flera olika typer av indexfonder. Om du vill köpa aktier i olika bolag är en grundregel att bara köpa aktier i bolag som du förstår och är påläst om. Du behöver inte vara någon form av expert på ett bolag för att köpa aktier men att ha lite koll är behövligt.